Lång dag

Idag har jag, Oskar och mamma varit i gammskolan och fixat inför advent, tror att det blev 8 timmar innan vi kände oss nöjda. 

Granbollarna är upphängda, entrén är dekorerad med små granar, kransen är upphängd, det finns ljus och adventsstjärnor i alla fönster och bord och stolar är framställda. Har även huggit oss en gran på mammas tomt för att höja mysfaktorn och få lite extra julstämning i skolan. Det är fortfarande lite fix kvar att göra men det kommer bli så himla mysigt!! 

Undertiden jag varit i skolan hade pappa och Cattis varit förbi hemma och lämnat rökt älgkött (som ska användas till tunnbrödrullarna) + en liten present :) Jag och Rikard fick ett eldfat som kommer passa superbra framför entrén när våra gäster kommer.
Väl hemma i Brännland så rullades det italienska köttbullar och chokladbollar, ytterligare två moment som vi kan checka av från "att göra listan".
Känner mig väldigt duktig idag och det ska bli riktigt skönt att äntligen få hoppa i säng och sova en stund. 

Knäck

Årets första knäckkok, lagomt till första advent. Det gäller att passa på undertiden lilleman sover.

Saffransskorpor

Idag har jag bakat saffransskorpor. Tänkte bland annat bjuda på dom som tilltugg till glöggen på första advent. 
Receptet har jag hittat i tidningen Lantlivs special utgåva med jultema, 2013.
 
Saffransskorpor ca: 60 st
2 ägg
1 1/2 dl socker
100 gr rumsvarmt smör
1 g saffran
Rivet skal av 1 apelsin
5 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl grovt hackad sötmandel
1 dl pistaschmandel
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret.
2. Skrubba apelsinen i hett vatten och riv skalet. Tillsätt det tillsammans med saffran.
3. Blanda de torra ingredienserna med grovt hackad sötmandel och hela pistaschmandlar och vänd ner detta i bunken.
4. Forma degen till tre längder och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
5. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 100 grader. 
6. Skär längderna i sneda skivor och lägg tillbaka dom på plåten med snittytan uppåt. Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna eftertorka.
 
Jag hittade inte pistaschmandel i butiken när jag handlade utan köpte istället pistaschnötter som jag skalade. Upplevde även att degen var väl kletig när jag skulle rulla ut längderna och tillsatte därför 1/4 dl extra mjöl.
 
Skorporna blev goda dock var smeten snäppet bättre ;)