Vedskjul - återbruk från början till slut

Det händer tyvärr inte så mycket i skolan nu i sommar... Rikard är med barnen och badar och leker i sommarvärmen och jag sitter på kontoret och jobbar i takt med AC:n som surrar :)
 
Men förra hegen när de större barnen var hos sin mamma och mormor passade Oskar fick vi ihop några timmar tillsammans. Resultatet blev vårt första projektet som inte handlade om att riva, städa, röja och slänga. Kändes jätteroligt att äntligen få bygga något!
 
Under våren har vi, som ni vet, börjat riva dansbanan och i ena hörnet av banan är det i fjol staplat en stor hög med ved. För att vi ska kunna riva sista biten måste denna ved först staplas om och förvaras någon annanstans. Vi behövde med andra ord ett vedskjul. 
 
Eftersom bygget av vedskjulet blev väldigt spontant hade vi inte hunnit planera och göra de inköp av virke m.m som skulle behövas. Istället fick det bli ett återbruksprojekt rakt igenom!
Som botten använde vi en av de få lastpallarna från dansbanan som var i bra skick. Plattorna vi ställt under pallen är även dom rester från dansbanan. Virke, reglar m.m har vi fått från Rikards pappa, det är bättre begagnade plankor som han rivit och spikrensat. Papptaket är spill från mammas förrådsbyggnation och pappspiken är arvegods efter morfar. Med andra ord har skjulet endast kostat den tiden vi lagt ner, några skruvar samt lite ny färg.
 
Konstruktionen är enligt begreppet "NHH" (myntat av mina föräldrars kompis Per B) och står för "Nå håll he!!" och idén till skjulet fick vi från en artkel som mamma sparat i sin "idé-pärm". Artikeln är publicerad i Vi i Villa i numret från september 2013.
 
1) Pallen på plats och bakväggen skruvas fast.
 
2) Sidoväggarna och reglar i taket 
Lutningen på taket fick bli 22,5 grader. Vi hade varken gersåg eller några vettiga verktyg med oss så för att få fram en mall till lutningen på taket använde jag mig av ett A4.a papper. Vinkeln i hörnet är 90 grader och därefter vek jag papperet på hälften och sedan på hälften igen (90/2 = 45, 45/2 = 22,5), man tager vad man haver!
 
3) Taket är lagt och redo att sättas papp på
Vi satte även dit två brädor i framkant för ytterligare stöd till veden samt att vi tyckte att öppningen blev snyggare ut på det sättet.
 
4) Målat i faluröd
Vi valde att måla hela skjulet, både in- och utvändigt och även i taket och på "golvet"/pallen för att den skulle se mer enhetlig ut eftersom vi använt begagnat material. 
 
5) Kvällsarbete
När färgen torkat och Oskar somnat tog vi papprullen på pakethållaren och cyklade genom byn. Rikard spikade fast pappen och jag målade sista brädorna.
Morfars gamla pappspik
 
6) Färdigt skjul
Blev väldigt nöjd med resultatet - tänk vad lite färg kan göra! Nu återstår det bara att stapla om all ved och att måla om förrådet som står vid sidan av skjulet. Det såg plötsligt än mer slitet ut och i stort behov av lite kärlek och ny färg!

Kommentarer:

1 Mamma Britta:

Återbruk är kul och det finns många paket med morfars spik kvar.

Svar: Tur för oss att du har ett stort lager :)
Anno 1901

Kommentera här: