Ljussättning av gammskolan

Idag har vi haft besök av ljussättaren Erik i gammskolan, det var väldigt intressant och lärorikt! Det här med ljus är som sagt var en hel vetenskap...
 
Erik började med att titta på övriga hus vi passerade när vi körde genom byn för att få en uppfattning om hur omgivningen såg ut samt vilken belysning som skulle tänkas passa in. Nästa steg var att titta på huset nerifrån vägen. 
 
Jag och Rikard har tidigare varit inne på att sätta stolpar alternativ spotlights längst med uppfarten men detta tyckte inte Erik var nödvändigt. Eventuellt kunde man sätta upp en "välkommen skylt" nere vid vägen som belystes från marken.
 
Han ville inte heller ha någon armatur direkt på fasaden (för att inte "störa") utan ville istället belysa huset genom ljuskällor runt omkring gården. 
 
För att beskådaren ska få en uppfattning om husets storlek samt höjd föreslog han att vi skulle sätta spotlights i marken som lyser upp i träden, se markeringar med nr 2 på bilden längre ner.
 
Det första (självklara) trädet var stortallen till höger vid infarten, och dom andra två var vid båda hörnen på bortre kortsidan (sett från infarten). På detta sätt belyser man huset bakifrån vilket ska ge ett trevligare intryck
Nästa tips vi fick var att sätta en skena med ledlampor på insidan av farstukvisten, denna skena ska lysa uppåt för att ljuset ska studsa i innertaket ner på bron. Se nr 1 på bilden längre ner.
 
Den stora gatlyktan på knuten tyckte han att vi kunde låta sitta kvar, alternativt byta ut den mot ny likadan (för att passa in i byn). Denna lampa fick vi dock bara tända när vi skulle utföra en uppgift som krävde bra arbetsbelysning, tex byte av däck på bilen, och ej som ljussättning av själva gården. En så pass stark lampa gör nämligen att gården i övrigt blir dränkt av mörker.
Som belysning av förrådet ansåg Erik att vi skulle sätta upp två vanliga klotarmaturer (som tex används i badrum) på bakre väggen ca 50 cm in från knuten, se nr 3 på bilden längre ner. Att belysa förrådet från baksidan skulle ge en känsla av att hela gården var upplyst och det skulle bli en "trygghetszon"att vistas i.
 
Om vi ville ha extra ljus på framsidan av förrådet så skulle detta inte ske genom armaturer vid eller ovanförr dörrarna utan istället genom en ledlist fastsatt på baksidan av gammskolan, se nr 4 på bilden nedan.
 
Invändigt hade han svårt att ge oss råd i och med att vi ännu inte bestämt oss hur vi vill att det ska se ut, vart köket ska vara samt hur rummen ska vara möblerade. 
 
Dock tyckte han att vi skulle använda oss av stående lampor i fönstren som lyser upp/ner gällde framförallt fönstren mot vägen samt fönstret på övervåningen ovanför entren. Dock skulle lamporna ha en skärm som gjorde att man inte blev bländad av skenet inifrån genom att ljuskällan speglade sig i fönstret - man måste kunna se ut. Alla fönsterlamporna skulle vara relästyrda och gå på en viss tid för att skapa känslan av att denna innebelysning ingår i ljussättningen utomhus. 
 
I taket framför kaminen, som är en central del av stora salen, tyckte Erik att vi skulle sätta infällda spotlights i en halvcirkel. 
 
Lamporna som idag sitter uppe i stora salen (från skoltiden) kunde vi ha kvar. Egentligen är ljuskällor i taket lite "förbjudet" men i och med att det var en gammal skola och väldigt högt i tak så köpte han vår tanke om att vi ville ha kvar dom. 
Efter besöket kände vi spontant att vi skulle kunna börja titta på utomhusbelysningen redan i sommar. Det vore väldigt trevligt om huset var belyst till nästa höst och vinter, både för vår skull men även för de övriga byborna som passerar fastigheten dagligen. Det kommer se betydligt mer hemtrevligt ut om huset på kullen är ljust - istället för som det är nu - becksvart.
 
Inne lär vi tillsvidare få använda oss av bygglampa och befintlig belysning och när renoveringen är mer färdig så får vi ringa ut Erik för ytterligare konsultation. 

Kommentarer:

1 Ingrid Marklund:

Ja tack, underbart om det lyser i fönstren! Tack för omtanken om oss bybor... Lycka till med "gammskola"!

Svar: Tack så mycket!
Du får gärna stanna till och säga hej om du har vägarna förbi någon dag när vi är på plats :)
Anno 1901

Kommentera här: