Slipat golvet i lärarinnans rum

I helgen har vi slipat golvet i lärarinnans rum, alltså det blivande sovrummet. Golvet är tidigare lackat och var rätt matt och slitet på sina ställen, framförallt i mitten av rummet där många fötter har trampat genom åren.
 
Vi hyrde slip- och kantmaskin över helgen från en lokal maskinuthyrare i stan och då fick vi med slippapper. Ingen av oss har slipat golv tidigare men maskinerna var rätt enkla att förstå sig på. Dock krävdes det lite kroppsarbete för att styra runt dom, både jag och Rikard har lite träningsvärk i armar och ben efter två dagars jobb.
Vi gick över golvet och kanterna en gång vardera med respektive grovlek förutom med finaste papperet som vi gjorde två vändor med.
 
Före slipning
 
Första vändan körde vi med slippapper med grovleken p36. Det var skönt att se den gamla lacken försvinna men samtidigt lite läskigt. Golvet blev väldigt stickigt och såg nästan ut som ohyvlade plankor ett tag...
 
Första varvet med slippapper grovlek p36 
 
Andra varvet använde vi grovlek p50 och då kändes det genast lite bättre. Papperet är fortfarande rätt grovt men dom stora stickorna försvann samtidigt som dom sista, envisa lackfläckarna gick bort.
 
Andra varvet med slippapper grovlek p50
 
Tredje varvet gjordes med grovlek p80, även denna gång körde vi kanter och golv ett varv.
 
Som avslutning gick vi två gånger över golv och kanter med grovlek p120 och efter det kändes ytan riktigt fin. Dammig men fin! Dock kommer vi troligtvis att putsa golvet ytterligare en gång med ett ännu finare papper före vi behandlar det. 
 
Fjärde varvet med slippapper grovlek p120
Sista två varven gick vi barfota när vi slipade för att inte riskera att smutsa ner vårt fina golv. Sen var det även ruskigt mjukt, varmt och skönt att gå på dom nyslipade plankorna jämfört med den gamla lacken som vi nyss haft!
 
Vi känner oss väldigt nöjda med helgens insats! Nästa moment blir att bestämma hur vi vill behandla golvet...
På bilden ovan: nyslipat golv i lärarinnans rum till vänster och oslipat golv i stora salen till höger. Viss skillnad är det!
 
En trave slippapper - p36 nederst, därefter p50, p80, p120.

Ett besök hos S-O Eriksson

I början av sommaren skickade min mamma in en notis till det loka bladet Tvärnytt om att jag och Rikard sökte bilder på gammskolan från tiden när huset faktiskt var skola. Tvärnytt skickas ut till boende i Stärkesmark och angränsande byar. 
 
Jag kan inte säga att vi direkt har blivit nerringda med samtal och blev därför extra glad när S-O hörde av sig i lördags och meddelade att han hade två foton som vi fick titta på :)
 
S-O är född 1933 och är dock för ung för att själv ha gått i gammskolan, däremot gick båda hans två äldre systrat där.
 
Fotot är taget 1 juni 1938 och föreställer mammorna till skolbarnen. Längst ner till vänster kan man se S-O och hans mamma.
 
Det man kan se på bilden är att skolan ursprungligen hade fyra fönster på kortsidan av huset och inget på långsidan. Dessa måste ha blivit flyttade vid ombyggnadtionen till bönhus. 
 
Man kan även se att taket består av sågspån istället för dagens pannplåt och att entren endast är en trapp med steg från två håll. Ytterdörren är en dubbeldörr med överljus och sidofönster. 
 
Lite roligt är att jag tror att sidofönstren fortfarande finns kvar uppe på vinden. På bilden ser det ut att vara avlånga fönster med spröjs och åtta glaspartier däremellan. Visst påminner dom en hel del om dessa som vi hittade när vi röjde? Hade tänkt göra ett skåp av dessa fönster, vilken himla tur att jag inte hunnit göra det!!
Det blir nog till att ta ner fönstren och se vilket skick dom är i. Vore kul om dom återigen fick sitta i entren bredvid dörren!