Ett besök hos S-O Eriksson

I början av sommaren skickade min mamma in en notis till det loka bladet Tvärnytt om att jag och Rikard sökte bilder på gammskolan från tiden när huset faktiskt var skola. Tvärnytt skickas ut till boende i Stärkesmark och angränsande byar. 
 
Jag kan inte säga att vi direkt har blivit nerringda med samtal och blev därför extra glad när S-O hörde av sig i lördags och meddelade att han hade två foton som vi fick titta på :)
 
S-O är född 1933 och är dock för ung för att själv ha gått i gammskolan, däremot gick båda hans två äldre systrat där.
 
Fotot är taget 1 juni 1938 och föreställer mammorna till skolbarnen. Längst ner till vänster kan man se S-O och hans mamma.
 
Det man kan se på bilden är att skolan ursprungligen hade fyra fönster på kortsidan av huset och inget på långsidan. Dessa måste ha blivit flyttade vid ombyggnadtionen till bönhus. 
 
Man kan även se att taket består av sågspån istället för dagens pannplåt och att entren endast är en trapp med steg från två håll. Ytterdörren är en dubbeldörr med överljus och sidofönster. 
 
Lite roligt är att jag tror att sidofönstren fortfarande finns kvar uppe på vinden. På bilden ser det ut att vara avlånga fönster med spröjs och åtta glaspartier däremellan. Visst påminner dom en hel del om dessa som vi hittade när vi röjde? Hade tänkt göra ett skåp av dessa fönster, vilken himla tur att jag inte hunnit göra det!!
Det blir nog till att ta ner fönstren och se vilket skick dom är i. Vore kul om dom återigen fick sitta i entren bredvid dörren!

Kommentera här: