Gysinge centrum för byggnadsvård

Ett besök på tisdagen och ett besök på onsdag förmiddag hann vi med på byggnadsvårdsbutiken i Gysinge.
 
Första dagen gick vi i utställningshusen och spanade in sortimentet. På kvällen låg vi i sängen och bläddrade igenom katalogen för att och dagen därpå handlade vi det vi behövde. Det finns väldigt mycket fina saker i butiken och jag hade lätt kunnat köpa både det ena och det andra men som "tur var" är utrymmet i en bil begränsat och man rymmer inte hur stora saker som helst - trots att vi kör en XC70 ;)
 
I huset Nästgårds är det uppbyggt både kök, matsal, sovrum, hall m.m där man kan se hur olika material och färger används samt även i de olika stegen man gör dom i. Tex är golvet i köket både helt trärent, oljat,och målat i två (?) färger på olika ställen. Det var även uppsatt både pärlspont, målad lumpapp och olika tapeter på väggarna. 
Köket
Matsalen
Agave i plåt ♥
Olika steg för behandling av tak, nyspänd takpapp, grundmålning och slutstrykning. 
Linneskåp gjort av gamla fönster - vi har två avlånga fönster liggandes uppe på vinden...dom kanske vill bli ett fint linneskåp/vitrinskåp framöver :)
Sovrum
Sovrum
Sal
Trappräcke - ett sånt här skulle jag vilja ha på övervåningen i gammskolan!
Ledstång - variant 1
Ledstång - variant 2 med smidda järnfästen. Såå snygga!!
 
På utsidan visas olika färgsättningar av slamfärg och linoljefärger samt även hur en helt obehandlad vägg ser ut efter några år (förvånansvärt välbehållen, dock har jag ingen bild på den väggen).
 
På området finns även försäljning av begagnade dörrar, fönster samt visning av olika mönster på målade golv.
I varje glugg fanns fönster i alla former!
Blev lite kär i detta glasparti! Tänk om man kunde glasa in verandan på gammskolan med något liknande. Dessa fönster och dörrar hade tyvärr redan hittat en ny, lycklig, köpare. 
 
Olika mönster för målade golv-
Ytterligare en agave i plåt ♥
Kanske man kan måla hallgolvet i detta mönster och färgsättning..?
 
Även om vi mest tittade blev det lite shopping också. Vi köpte sex smidda fästen av järn till ledstång i trappen, boken I mormors skafferi och en fin liten hasp ♥ 
Till och med paketen är fina när dom kommer från Gysinge byggnadsvårdsbutik! 
 

På bilsemester till Gysinge

I måndags tog vi en paus från röjning av sly och rivning av gammal panel. Jag, Rikard och Oskar hoppade in in i bilen och styrde söderut.
 
Första stoppet blev i Iggesund hos pappa och Cattis där vi fick en vacker båttur bland kobbar och skär. Oskar uppskattade båtturen enormt och satte sig snabbt i morfars knä, tog över ratten och styrningen och frågade om båten inte kunde gå snabbare - gullungen!!
 
Efter frukost fick vi skjuts in till hamnen och påbörjade sedan resan mot Gysinge.Vid en besträckare på Statoil i Gävle såg vi en skylt om Mackmyra Destilleri och gjorde ett spontanbesök i Mackmyra Whiskyby. Trots att jag inte är någon whiskydrickare var det ett väldigt intressant och roligt stopp. Finna gamla tunnor hade dom också :)
 
När vi rullade ut från Mackmyra whiskeyby "hittade" vi av misstag en alternativ väg till Gysinge. Denna asfaltsväg blev, ju längre vi körde, allt mindre och mindre. Asfalten förvandlades till grusväg och tillslut var det knappt ens en skogsbilväg utan snarare stig som vi körde på. Men, efter lite spänning och många hysteriska skratt, kom vi tillslut fram dit vi skulle!
 
Jag har varit i Gysinge ett antal gånger när jag var på bilsemester med mina föräldrar samt även någon gång tidigare tillsammans med Rikard och miljön där är helt fantastisk! Stora fina herrgården med alla gamla byggnader runt om, lummigheten och grönskan och den vackra forsen. 
 
Med tanke på hur vackert allt är på utsidan kring herrgården hade vi vissa förväntningar på boendet vilket tyvärr visade sig vara helt felaktigt. Rummen var visserligen rena och helt ok att sova en natt i men dom var långt ifrån vad vi väntat oss. Otroligt tråkigt att man inte nyttjat den potensial som finns på ett bättre sätt och renoverat och inreder rummen för att få dom att matcha känslan i omgivnignen. Gysinge herrgård kanske kan vara ett projekt för Ernst att ta sig ann kommande säsong ;)
 
Tyvärr var även restaurang och matutbudet inte heller det största. Det fanns ingen middagsservering på området och lanthandeln hade ett begränsat utbud på ätbara varor. Vi lyckades iaf köpa lite bröd, pålägg och folköl så vi hade något att äta på kvälldkvisten. Och efter visst sökande hittade vi även ett café med kvällsöppet på tisdagar där vi kunde köpa en ost och skinkpaj. Med lite mat i magen steg hoppet och vi kände oss mer laddade inför morgondagen!
Vi bodde i Villa 3. Om man har vägarna förbi Gysinge tycker jag absolut att man kan stanna till och besöka herrgården. Dock skulle jag inte rekomendera boendet till någon om man inte endast vill ha ett enklare alternativ och bara är intresserad av att ha en säng att sova i!
 
Självklart hann vi även med ett besök på byggnadsvårdsbutiken innan vi lämnade Gysinge för att hämta upp Ludvig och Juni i Uppsala. Bilder från byggnadsvårdsbutiken kommer i ett senare inlägg.

Att flytta möbler runt, runt, runt...

Idag har det regnat i stort sett hela dagen och pga det har Rikard lagt röjsågen åt sidan och fått en stunds välförtjänt vila.

Istället för att röja sly har vi varit inne i skolan och flyttat möbler hit och dit och upp och ner. 

Jag började med att röja i köket. Sorterade bort alla kaffekoppar, fat och annat som vi inte vill behålla och packade upp det som skulle va kvar i skåpen. När jag kände mig färdig blev det en snabb rensning i förrådet inne i hallen för att skapa mer utrymme.

Därefter kunde vi börja ta tag i dagens verkliga uppgift, nämligen att tömma lärarinnansrum på alla möbler och prylar.

Kartonger med böcker, skåp, bänkar och andra möbler vi tidigare burit ner från vinden bar vi nu tillbaka upp igen. Det som tillhörde köket har fått flytta in i skåpar och dammsugare, golvlister m.m har ställts i förrådet. Vi har även sorterat bort några bord och stolar som ska köras bort till återvinningen vid tillfälle.

Tillslut var rummet tömt och dom möbler vi sparat på nedervåningen hade hittat sin nya plats. 

Rikard var nyfiken (som vanligt) och kunde inte låta bli att börja riva ner panelen på väggarna för att se vad som fanns bakom. Vi vet att förra ägaren tex har satt igen en dörr på väggen mot baksidan. Spår av denna hittade vi i form av en gipsskiva.Klockan hade nu blivit mycket och de var dags för lilleman att sova. Som tur var va pappan piggare och kunde slutföra rivningen på egen hand. 


Nu blir det spännande att se hur rummet känns och vad vi vill göra med det :) Ska vi spika upp pärlspont och tapetsera överdelen av väggen eller tapetsera hela väggarna? Slipa golvet och behålla det trärent, måla golvet eller låta gamla lacken sitta kvar? Och ska vi återigen öppna upp dörren till baksida eller låta bli? Många, spännande frågor och funderingar cirkulerar just nu i våra tankar :)

Blir bra att få några dagars ledighet så vi hinner fundera i lugn o ro!